Przejdź do treści

Art coffee

Odznaka jest adresowana do młodzieży szkół ponadpodstawowych. Posiadacz odznaki ma podstawową wiedzę z zakresu gatunków i odmian botanicznych kaw oraz obróbki kawy. Jednocześnie ma wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu obsługi sprzętu, przygotowania i parzenia kawy oraz technik dekoracji. Posiadacz odznaki potrafi samodzielnie przygotować kawę, wykorzystując profesjonalny sprzęt. Potrafi spienić mleko i udekorować kawę technikami „free pouring” oraz „latte art etching”.  Realizuje różne formy pokazów przygotowania artystycznej kawy. Osoba, która posiada tę odznakę czerpie przyjemność  ze współpracy z ludźmi, jest komunikatywna i kreatywna w działaniu, posiada zmysł estetyczny.


Czytaj więcej

Kryteria uzyskania odznaki

Kryterium
Zna gatunki kawy oraz sposoby jej obróbki

Zna gatunki kawy oraz sposoby jej obróbki

a. Posiada podstawową wiedzę na temat gatunków, odmian botanicznych czy sposobów obróbki kawy. W ciągu ostatnich trzech lat wzięła/wziął udział przynajmniej jednym wydarzeniu sprawdzającym wiedzę np. konkursie wiedzowym, teście, grze, quizie, szkoleniu, warsztacie.

Dowody

Dyplom lub zaświadczenie od organizatora//print screen  przedstawiający udział w konkursie/zakończenia gry.

 

Kryterium
Przekazuje innym wiedzę na temat przygotowania i dekoracji kawy

Przekazuje innym wiedzę na temat przygotowania i dekoracji kawy

a. Dzieli się swoją wiedzą na temat przygotowywania i dekoracji kawy np. w ciągu ostatniego roku poprowadził(a) zajęcia pokazowe dla minimum pięciu osób lub opublikował(a) film z prezentacji kawy; lub prowadzi videoblog/blog; napisał(a) i opublikował(a) przynajmniej dwa artykuły.

Dowody

Potwierdzenie/zaświadczenie  od uczestników pokazu lub organizatora/dokumentacja zdjęciowa/film/link do bloga/linki do artykułów, link do filmu,  linki do artykułów

 

Kryterium
Rozpoznaje i przygotowuje napoje kawowe na bazie espresso

Rozpoznaje i przygotowuje napoje kawowe na bazie espresso

a. Potrafi rozpoznać i przygotować  (w tym spienić mleko) podstawowe rodzaje kaw na bazie espresso: cappuccino, latte, americano. W ciągu ostatniego roku wzięła/wziął udział w szkoleniu/warsztacie/pokazie lub odbył(a) praktykę w kawiarni.

Dowody

Zaświadczenie/ film/pokaz robienia kawy.

 

Kryterium
Obsługuje sprzęt do robienia kawy

Obsługuje sprzęt do robienia kawy

a. Potrafi obsługiwać sprzęt do robienia kawy: młynek żarnowy, ekspres ciśnieniowy. W ciągu ostatnich 12 miesięcy obsługiwał(a) wyżej wymienione sprzęty i zebrał(a) na to dowody.

Dowody

Film/pokaz/zaświadczenie od organizatora praktyk (np. kawiarnia, szkoła)

 

Kryterium
Zna i stosuje techniki dekoracji kawy

Zna i stosuje techniki dekoracji kawy

a. Zna techniki dekoracji kawy i tworzy rysunki w technice „free pouring” (na powierzchni kawy mlekiem wylewanym prosto z dzbanka) oraz „latte art etching” (do malowania używa się dodatkowych akcesoriów: patyczków, wykałaczek, szablonów czy sosów). W ciągu ostatnich 12 miesięcy tworzył(a) ww. rysunki i ma na to dowody.

Dowody

Film/pokaz/zaświadczenie od organizatora praktyk (np. kawiarnia, szkoła)